Subota , 23 Juni 2018
Iz minute u minutu

PRIHODE UIOBiH POVEĆALA AKCIZA NA CIGARETE IZ HRVATSKE

Prikupljeni prihodi Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) za prvo polugodište 2013. veći su za 70 miliona u odnosu na isti period lani, ali je povećan i broj zahtjeva za povrat PDV-a, potvrdio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIOBiH.

Po osnovu indirektnih poreza UIOBiH je za šest mjeseci 2013.prikupila dvije milijarde i 822 miliona KM bruto prihoda.

-Međutim, povrati PDV-a istovremeno su iznosili 489 miliona KM, a u prošloj godini su bili 427 miliona KM, što znači povećanje za 62 miliona – precizirao je Kovačević u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Državi BiH, entitetima i Brčko Distriktu BiH raspoređene su dvije milijarde i 333 miliona KM neto prihoda, što je više za osam miliona KM, u odnosu na šest mjeseci 2012.

Kovačević ocjenjuje da je osnovni razlog povećanja i bruto i neto prihoda u prvoj polovini ove godine porast zahtjeva za izdavanje akciznih markica za cigarete, odnosno povećanje prihoda od akciza.

-To se prvenstveno misli na proizvođače iz Republike Hrvatske, koji su u maju i junu ove godine, povukli značajnije količine akciznih markica za obilježavanje duhanskih prerađevina, odnosno cigareta, kako bi ih uvezli do 30.juna, odnosno do važenja CEFTA sporazuma, budući da je od 1.jula ta zemlja članica EU, i primjenjuje se i novi trgovinski režim – pojasnio je Kovačević.

Proizvodi koji od 1.jula dolaze iz Hrvatske, odnosno sada EU, imaju dodatnu carinu od 15 posto.

-Stoga su u maju i junu i uvezene značajne količine zaliha tih cigareta, kako bi ostala ista cijena, bez dodatnog opterećenja carine – naglasio je Kovačević.

(Fena)

Comments are closed.

Kopirajte do mile volje! Uostalom, za što vam služi Internet?!